|
Анжаліка Борыс
Анжаліка Борыс нарадзілася 18 кастрычніка 1973 году ў Горадні ў польскай сям’і. Скончыла сярэднюю школу ў вёсцы Падліпкі Гарадзенскага раёну, пэдагагічны тэхнікум у Замасьці Люблінскага ваяводзтва Польшчы і філіял у Беластоку Варшаўскага ўнівэрсытэту ў спэцыяльнасьці "Пэдагогіка і псыхалёгія". Выкладала польскую мову ў вёсцы Адэльск Гарадзенскага раёну і ў Школе польскай у Горадні. У Саюзе палякаў ад 1995 году, з 1998 году займала там пасаду загадчыцы аддзелу адукацыі. На 6-м зьезьдзе Саюзу палякаў у сакавіку 2005 году абраная старшынёй арганізацыі. Міністэрства юстыцыі Беларусі, аднак, не прызнала вынікаў зьезду правамоцнымі.
Задавайце пытаньні |
|
2003
2004
2005
2006 |
[ 01/08/2005 21:55 ] |
Спадарыня Анжаліка,
Ці лічыце Вы, што дзеяньні беларускіх уладаў скіраваны менавіта супраць СПБ як арганізацыі-рэпрэзэнтанта польскай меншасьці, ці проста супраць СПБ як адной з уплывовых і непадкантрольных уладам НУА, і польскасьць тут фактар другасны (скажам, рабілі б тое і супраць моцнай арганізацыі вольнадумных філятэлістаў)?
Калі Вы згодны з другой вэрсіяй (я, прабачце, да яе схіляюся), ці адчываеце Вы на сябе адказнасьць за тое, каб не ператварыць гэты канфлікт менавіта ў міжэтнічны, не даць гарачым галовам у Менску і Варшаве скарыстацца ім для распальваньня міжнацыянальнай варожасьці? Бо шмат хто ў Польшчы цяпер, здаецца, крычыць: "Бьюць палякаў!", а не "Заціскаюць дэмакратыю ў Беларусі"...
Ігар |
Канфлікт, які цяпер адбываецца, ён — штучны. Менскія ўлады штучна стварылі такую сытуацыю, зрабілі яе гучнай—беларускія мас-мэдыі ўвесь час паліваюць брудам Польшчу, што яна нібыта ў гэтым вінная. А насамрэч вось што адбылося: улада забрала Дамы палякаў, іх саміх выкінула, і наводзіць свае парадкі. Гэтыя паводзіны менскіх палітыкаў, я б сказала, вартыя пакараньня, бо яны невядома навошта зрабілі гэты скандал, забраўшы Дамы, выкарыстаўшы міліцыю, Амон. І цяпер яны хочуць зрабіць арганізацыю, якая будзе праводзіць адпаведную палітыку. |
[ 01/08/2005 22:13 ] |
Шаноўная спадарыня Борыс! Найперш зычу Вам посьпехаў у Вашай самаадданай працы на карысьць нашай Беларусі. У нас у краіне ніколі(!) не было сур'ёзных праблем паміж нацыямі. Бывала сварыліся, але тое бывае ў любой сямьі. У многіх беларусаў ёсьць у жылах кроў іньшых нацыянальнасьцяў, і вядома польская кроў. Беларусы (неістотна ад паходжаньня), цывілізаваныя людзі, але нажаль кіруюць намі асобы з нізкім агульнакультурным і нацыянальным узроўнем (як адзін антыбеларус сказаў "ніжа калена"). Як Вы лічыце, каму на карысьць гэты штучны вэрхал? З павагай, Юрый. Нямеччына. |
Гэты канфлікт, напэўна, быў патрэбны людзям, якія хацелі паказаць прэзыдэнту Беларусі, спэцслужбам, што яны недарэмна ядуць хлеб, што яны добра працавалі, што знайшлі ворагаў, якімі зьяўляюцца палякі. А што ў Доме польскім, нібыта, хтосьці хацеў рыхтаваць назіральнікаў на наступныя выбары — гэта хлусьня і правакацыя. Сваёй дрэннай палітыкай, палітыкай некампэтэнтных людзей яны давялі да міжнароднага скандалу. |
[ 01/08/2005 22:25 ] |
Здраствуйте госпожа Борис. Скажите пожалуйста, как Вы относитесь к тому, что в наших государственных СМИ делается особый провокационный акцент на конфиликт между Польшей и Беларусью, а не на конфликт между польскими властями и режимим Лукашенко? На основании такой подмены понятий "страна" и "власти" может развиться серьезный МЕЖНАЦИОНАЛЬНЫЙ КОНФЛИКТ. Как Вы думаете, кому это выгодно?
Благодарю за Ваш ответ.
Michael |
Міжнацыянальнага канфлікту няма, ёсьць канфлікт паміж уладай і Саюзам палякаў. Улады хацелі захапіць Саюзу палякаў, забралі будынак СПБ, сілай прымушаюць людзей удзельнічаць у чарговым зьезьдзе, выбіраюць самі дэлегатаў, будуць прызначаць старшыню. Ім трэба, як і паўсюль, зрабіць так, як яны лічаць — каб арганізацыя займалася палітыкай, якую ёй навяжуць. |
[ 02/08/2005 01:29 ] |
Цi пратэставалi Вы супраць парадкау у Саюзе палякау да 2005 г., калi так, то якiя вынiкi гэта дало, а калi не, то чаму? |
Пратэсты былі з той нагоды, што неаднаразова парушаўся Статут арганізацыі былым старшынём Кручкоўскім, паколькі ён працягнуў сабе тэрмін знаходжаньня на пасадзе — з дапамогай уладаў. |
[ 02/08/2005 09:53 ] |
Анжаліка, распавядай, калi ласка, у якiх парушэннях статута i законау вас (СПБ) абвiнавачваюць i як яно ецсь на справе. Цi есць у вас перспектыва у мiжнародных судах? |
Я магу толькі сказаць пра тое, што цяпер адбываюцца парушэньні Статуту. На самой справе міліцыя захапіла будынак, сілай выкінула палякаў і нікога не ўпускае. Тут ужо ня толькі парушэньні Статуту, але і ўсіх правоў нашых сябраў. |
[ 02/08/2005 10:00 ] |
Якая частка палякау Беларусi уваодзiць у Саюз? Цi есць у вас сувязi з суайчыннiкамi, што жывуць у ЗША? |
Паводле афіцыйных дадзеных, каля 25 тысяч чалавек, актывістаў—значна менш. Людзі нашы збольшага атрымліваюць сёньня інфармацыю толькі зь Беларускага тэлебачаньня, дзе нас паліваюць брудам, каб зблытаць усё ў галовах людзей... У нас існуюць сувязі з амэрыканскай Палёніяй. |
[ 02/08/2005 11:18 ] |
Госпожа Борис, разрешите высказать Вам свое искреннее уважение. Вы -- сильный человек и настоящая женщина. Только такая и могла бы перенести все, что выпало Вам за последние полгода. Простите бестактный вопрос земляка: как Ваша семья реагирует на происходящее? И второй вопрос: чувствуете ли Вы, как изменилось отношение к Вам наших бывших коллег -- педагогов?
Искренне Ваш Александр Федута, урожденный гродненец |
Ну што я магу сказаць: мая сям’я—мае бацькі, мае блізкія перажываюць, таму што ўсё, што паказвае Беларускае тэлебачаньне — суцэльная хлусьня, гэта папросту паліваньне мяне брудам. Як зьмяніліся адносіны маіх былых калегаў-пэдагогаў? Хтосьці мяне паважае, хтосьці, наадварот, баіцца са мной вітацца, раптам яму гэта пашкодзіць на працы. |
[ 02/08/2005 13:00 ] |
Паважаная спадарыня Борыс,калі ўсё ж уявіць,што з'езд, на які разлічвае ўлада,
усё ж адбудзецца,няўжо палякі зноў не выбяруць Вас? Што можа там адбыцца? Ці
будзеце вы і вашыя сябры ўдзельнічаць у ім? Дзякуй вам за вашу мужнасць і
прынцыповасць. Туравец Віктар. |
Удзельнічаць у гэтым зьезьдзе я ня буду, зьезд у нас ужо быў, а хто будзе каго там выбіраць? Будзе загад і устаноўка—каго трэба абраць. Гэта ня будзе зьезд палякаў, улады самі для сябе арганізуюць гэты зьезд. |
[ 02/08/2005 14:42 ] |
Dzien dobry, Spadarynia Anzalika!
Nazirajucy za kanfliktam SPB i uladau dzivu dajessia Vasaj smielasci i stojkasci. Adnak, mnnie nie adnarazova davodzilasia cuc, navat ad vasych prychilnikau, sto hety kanflikt- unutrannaja prabliema samoha SPB ( u sensie pamiz dvuma hrupoukami). I sapraudy cikavaja rec: usie zakidvajuc Kruckouskamu, sto jon supracounicaje z KDB, alie uzhadajma, sto uzo na praciahu 5-6 hadou kazuc pra Juzafa Parzeckaha, jaki u hetym kanflikcie pa vasym boku.
Jakoje vasaje asabistaje stauliennie da bielaruskasci u syrokim paniacci? Camu, jak vy licycie, supolki SPB u malienkich miascovasciaj achvotniej prapahadnujuc rasiejscynu (chacia b jak movu imsau u kasciolie zamiest bielaruskaj, i na heta ja maju kankretnyja pryklady). I ci Vy, jak starsynia SPB planujecie trymacca da bielaruskasci blizej? Na maju dumku polskasc na Bielarusi moza paunavartasna razvivacca tolki u recyscy bielaruskaj nacyjanalnaj palityki.
Dziakuj Vam vialiki. Pospiechau i muznasci nadaliej!
Dzmitry, USA |
Я хачу сказаць, што ніколі не было ніякіх спрэчак паміж палякамі і беларусамі. Я заўсёды казала, што мы павінны ведаць сваю родную мову беларускую і сваю другую родную мову, гэта—польскую. Калі ў Беларусі будуць беларускія школы, тады будуць і польскія школы. Таму разьвіцьцё беларускай культуры нам гэтак жа блізкае, як і разьвіцьцё польскай. |
[ 02/08/2005 16:33 ] |
Што Вы зьбіраецеся рабіць у выпадку, калі Вашае лідарства ў СПБ ня будзе прызнана ўладамі і "афіцыйным" зьездам? Будзеце арганізоўваць альтэрнатыўны Саюз? Удзельнічаць у працы афіцыйнага? Іншыя варыянты?
Ігар |
Што датычыць маёй далейшай работы, я не магу пакуль адказаць. Саюз палякаў — гэта людзі, перш за ўсё. У іхніх сэрцах засталася горыч, іх сілай прымушаюць удзельнічаць у зьезьдзе, пагражаюць звальненьнем з працы, але яны застануцца палякамі. Пройдзе нейкі час, і тыя, хто нас сёньня выкідае з Дамоў польскіх, хто саджае ў турму за нішто, за тое, што мы сьпяваем польскія і беларускія песьні, яны таксама будуць за гэта пакараныя... Мы, канечне, будзем працягваюць нашую работу, але як — я пакуль не магу сказаць. |
[ 02/08/2005 18:10 ] |
Pani Anїelika! Czy Pani coњ bкdzie robiіa jako obywatelka Biaіorusi їeby wіadza w naszym kraju zmieniіa siк jak najszybczej? Dziкkujк, Uladzimir. |
Я ня ёсьць палітыкам, я толькі канстатую факты і кажу праўду аб тым, што адбываецца ў дадзены момант з арганізацыяй “Саюз палякаў”, з грамадзянамі Беларусі, якіх за тое, што наважыліся сказаць праўду, арыштоўваюць. Што можна зрабіць, каб штосьці зьмяніць? Я не магу на такім узроўні выказвацца. Я думаю, што многа людзей, якія пацярпелі і яны павінны зрабіць з гэтага пэўную выснову. |
[ 02/08/2005 20:24 ] |
Пані Анжэліка,
перш за ўсё дазвольце выказаць спачуваньне з нагоды гвалту ўладаў над "Зьвязам Палякаў у Беларусі", арганізацыяй якую вы ўзначальваеце. Інакш як дзікунствам і расправай гэта цяжка назваць. Зразумела, што гэта не проста яшчэ адна расправа рэжыму над грамадзкай арганізацыяй. Гэта выклік Польскай Дзяржаве, а ў яе асобе ўсяму Эўразьвязу і тым дэмакратычным каштоўнасьцям, на падмурку якіх будуецца эўрапэйская цывілізацыя.
Лічу, што Польшча павінна стаць прамотарам больш радыкальных санкцыяў з боку Эўразьвязу супраць дыктатуры Лукашэнка.
Маё пытаньне: Якія крокі з боку Польскага ўраду трэба чакаць у бліжэйшы час, у адказ на той гвалт, які адбываецца на нашых вачах?
Кірыл Н. |
Я не магу сказаць—якія могуць быць рашэньні, але факт, што Польшча не прызнае другога зьезду і не прызнае абраных-прызначаных уладамі там кіраўнікоў. |
[ 03/08/2005 13:56 ] |
Мне здаецца, што Лукашэнку выгадна ізаляцыя перад выбарамі 2006 году. Магчыма, ён вас выбраў як пешку ў гэтай вялікай гульні, каб стварыць канфлікт, а потым закрыць усе межы, узмацьніць ізаляцыю і спакойна "перавыбрацца" ў 2006. Што думаеце на гэты конт? Андрэй |
Мне цяжка адказаць на гэтае пытаньне. Я ня ведаю, хто каго выбіраў, але факт тое, што на сёньняшні дзень апошнюю грамадзкую арганізацыю — Саюз палякаў — проста зьнішчылі. |
[ 03/08/2005 16:38 ] |
Паважаная Анжаліка, вы маеце такі вялікі і моцны Саюз, няўжо бальшыня палякаў не падтрымае Вас і ваш дэмакратычны накірунак ? Разам і салідарна магчыма перамагчы не толькі вам, а і ўсім НАМ гэты злачынны рэжым. Мужнасці ВАМ ! Дзякуй. Туравец Віктар. |
Большасьць палякаў падтрымліваюць наш кірунак, але ўлады робяць сваё шляхам пагрозаў, арыштамі, тым, што забараняюць падыходзіць да будынку Саюзу, бо інакш людзі могуць быць арыштаваны ці атрымаць штраф. Але я ўпэўнена ў тым, што праўда ўсё ж пераможа і хутчэй бы гэта адбылося. |
[ 03/08/2005 17:59 ] |
Вітаю Вас, спадарыня Борыс!
Скажыце,калі ласка, як Вы лічыце - ўсе, што адбываецца ў дачыненьні Саюза палякаў у Горадні, а адпаведна і адносінаў Польшчы і Беларусі, гэта выключна "ініцыятыва" спадара Лукашэнкі, альбо за магутнымі плячамі "бацькі ўсіх беларусаў" хаваецца хто-небудзь больш магутны і драпежны? Я ня прымушаю Вас рабіць каментары наконт вялікай палітыкі, але, мне здаецца, ня высьветліўшы галоўнай прычыны, можна бясконца ваяваць зь ветракамі і нарэшце пацярпець...
Дзякуй! Панас |
Што датычыць вялікай палітыкі, то я хачу сказаць, што гэтая палітыка, якая сёньня ўжываецца адносна Саюзу палякаў, яна выклікала вельмі непрыемную рэакцыю для беларускай дзяржавы і ўладаў. Паколькі ў нармальнай краіне ніколі сілай, пры дапамозе зброі, штыхоў ніхто не наводзіць парадкі, пагатоў у грамадзкай арганізацыі. |
[ 03/08/2005 19:55 ] |
Як Вы думаеце, чым выкликаны сённяшнія абвастрэнні ў адносінах РБ і Польшчы. Бо яны абедзве кідаюцца адна ў адну камянямі. Нібыта нешта не падзялілі... Ірына |
Што датычыць польска-беларускіх дачыненьняў, дык Беларускае тэлебачаньне безупынна прадстаўляе Польшчу так, нібыта яна хоча тут праводзіць падрыўную дзейнасьць, рэгулярна паліваючы брудам польскую дыпляматыю і нас, палякаў, як людзей, якія нібыта зьяўляюцца марыянэткамі Польшчы. Гэта абраза для палякаў, паколькі Польшча зьяўляецца нашай другой Айчынай і тое, што мы паказваем сваю сувязь з гэтай краінай, зьяўляецца нармальным парадкам рэчаў. |
[ 04/08/2005 09:44 ] |
Спадарыня Анжаліка,
як Вы думаеце, якім чынам можна было б найпрасьцей, але і найлепей уладзіць гэты канфлікт паміж беларускай польскай супольнасьцю і ўладамі?
2. Ці магла б такая беларуская жанчына як Вы, або, ці маглі б Вы стаць наступным прэзыдэнтам любай Беларусі?
З зычэньнямі усялякіх удач,
Алесь Шпакоўскі. |
Я думаю, што любую сытуацыю магчыма разьвязаць і залатвіць, толькі патрэбна жаданьне, мудрасьць і інтэлігентнасьць у паводзінах. Але ніколі нельга разьвязаць сытуацыю коштам зброі, выкідаючы людзей з Дамоў польскіх пры дапамозе сілы, міліцыі, з дапамогай бруду і правакацыяў. |
[ 04/08/2005 10:46 ] |
Здравствуйте! Видел по Белорусскому телевидению сюжет о пикете возле посольства Польши. Вы уж на них не обижайтесь. Хотя мне очень интересно, а КОГО все таки символизирует то бревно, которое пилит польская пила?
А Вам хочется пожелать удачи и мужества. Всего доброго.
Сергей С. |
Што датычыць бервяна, то я ня ведаю—якое бервяно хто пілуе побач з польскай амбасадай. Я думаю, што ня трэба пілаваць бервяно, бо ня трэба было ўжываць сілу ў адносінах да грамадзкай арганізацыі і выкідаць на вуліцу людзей, і сілай наводзіць парадкі. Пілаваньне бервяна ў гэтай справе нічым не дапаможа, патрэбны розум і здаровы сэнс, каб вырашаць такія пытаньні. |
[ 04/08/2005 13:21 ] |
Паважаная Анжаліка,ці не лічыце вы, што разрыў дыпламатычных адносін паміж
Польшчай і Беларуссю - гэта якраз тое, на што разлічвае Лукашэнка.Я думаю,
што гэты шлях - памылка і будзе паразай Польшчы,не на карысць усім НАМ. Дзякуй.
Туравец Віктар. |
Я не хачу камэнтаваць: ці разрываць дыпляматычныя адносіны паміж Польшчай і Беларусьсю ці не. Гэта справа дзяржавы, і для дзяржавы павінна быць важным, каб адносіны паміж Польшчай і Беларусьсю былі як найлепшымі, і для нас, палякаў, гэта вельмі важна. Аднак у цяпершні момант улада пры дапамозе сваіх службаў, КГБ наводзіць парадкі ў грамадзкай арганізацыі. |
[ 04/08/2005 16:50 ] |
Шаноўная Спадарыня Борыс, мая маці кіраўнік адной з мясцовых філіялаў СПБ у Мінскай вобласьці. Як Вы пракаментуеце сітуацыю калі Вашыя філіі проста выкінутыя за борт (асабліва тыя ў Менскай акрузе), ніхто зь імі не звязваўся з Вашага атачэньня (натуральна, што ўсе ў каго няма праблем з галавой стаяць па Вашым боку), не раьпавядаў што яны маюць рабіць цяпер? Я тэлефанаваў маці і яна казала што яна ў разгубленасьці...Ёй цікавяцца толькі мяйсцовы райспалком ды мясцовае КГБ. Ужо вызывалі і пыталіся за каго яна плянуе галасаваць у Валкавыску праз пару тыдняў...пракаментуйце калі ласка...
Вялікі дзякуй... |
Што датычыць кантактаў зь мясцовымі аддзеламі, дык мы стараліся кантактаваць зь кім было магчыма. Канешне, мы мелі цягам трох месяцаў вельмі вялікія праблемы, паколькі нас па тры-чатыры разы на тыдзень выклікалі то ў пракуратуру, то ў міліцыю. Я маю надзею, што людзі зразумеюць, што мы рабілі ўсё, што было ў нашых сілах, каб быць у кантакце зь імі. Аднак не заўжды ўдавалася за гэтыя некалькі месяцаў дайсьці да ўсіх. Што датычыць зьезду у Ваўкавыску, то гэты зьезд будзе “нямым”. Я атрымала лісты ад “Вспульноты польскей”, ад польскага ўраду, ніхто не прызнае ўладаў Саюзу, што выберуць у Ваўкавыску. |
[ 04/08/2005 17:12 ] |
Szanowna Pani Borys,
Czy ten mezpanstwowy konflikt w kakis sposob wplywa na prace szkol polskich w Grodnie i Wolkowysku, jak rowniez i Domow Polskich???
Dziekuje. |
Што датычыць працы школ польскіх у Горадні і Ваўкавыску, дык гэтыя школы зьяўляюцца ўласнасьцю Саюзу палякаў. На жаль, нас выкінулі зь сядзібы Саюзу палякаў, таму ў нас ня будзе нават магчымасьці увайсьці ў школы ў Горадні і ў Ваўкавыску. Гэтыя школы папросту будуць перанятыя... |
[ 04/08/2005 22:31 ] |
НЕ ХВАЛЮЙЦЕСЬ!УСЕ БУДЗЕ ДОБРА!МЫ З ВАМИ!БЕЛАРУСЫ,ЯКИЯ ЖЫВУЦЬ У ИЗРАИЛЕ. |
[ 05/08/2005 05:26 ] |
ci magli by vy vyznachyc', cu magchyma vydzelic' isnavanne praamerykanskaga palaitychnaga napramka, jki iznue razam s praeurapejskim, ci vy lichyce shto iznue adzinaja plun', u jakoj intaresy ameryki i europy u pol'shchy zhyvuc' cesna adzin z drugim? |
Я не хацела б гаварыць аб інтарэсах Амэрыкі, Польшчы ці Эўропы. Існуе адна паважная праблема: у нармальнай дэмакратычнай дзяржаве ніхто не прымае рашэньняў наконт выбару ў грамадзкай недзяржаўнай арганізацыі, гэта выключна справа самой арганізацыі і ніхто у дамы грамадзкай арганізацыі, пабудаваныя на грошы польскіх падаткаплатнікаў, сілай ня ўводзіць міліцыю ды амон. |
[ 05/08/2005 13:13 ] |
Спадарыня Анжаліка!
Хачу выказаць Вам мае шчырыя словы падтрымкі. Трымайцеся! Мужнасьці і трываласьці! Менш тыдня таму вярнулася з Польшчыі хачу сказаць, што Вы там ужо фактычна набылі статус нацыянальнага героя. Мае польскія сябры, якія ня ведаюць Вас, але бачылі Вас па тэлевізіі, захапляюцца Вашай мужнасьцю. У грамадзкім транспарце і ў крамах гучаць Вашае імя і словы падтрымкі на Ваш адрас, столькі ж разоў, колькі і злосныя словы ў адрас Лукашэнкі і беларускіх уладаў. Вам нельга адступаць ні ў якім разе, за Вамі многія і многія людзі. Трываласьці і аптымізму! |
[ 05/08/2005 14:26 ] |
Pryvitanne,Anzhela! Hacelasia b vedac,hto pa prafesii vashyja backi,kali /jak siamja apynulasia u Belarusi?Vy zamuzham?Ci josc braty i siostry?Dze jany pracujuc? I,nareshce,si gatovyja vy siadzec u belaruskaj turme za svaju polskasc? |
Мае бацькі не працуюць, яны на пэнсіі, я ня замужам, у мяне ёсьць два браты і сястра. Што датычыць таго, ці гатовая я трапіць у турму, дык ніколі нельга “заракацца ад турмы і сумы”, калі трэба будзе—дык пайду туды, няма праблемаў. Як трэба будзе, дык трэба, але сваіх поглядаў не зьмяню. |
[ 05/08/2005 15:35 ] |
Podziwiam Pani odwagк. Wobec tego mam pytanie: Czy gotowa Pani walczyж do koсca i pуjњж do wiкzienia za prawdк, ktуra jest niew№tpliwie po Pani stronie. Bo jest inna moїliwoњж - do granicy tylko krok i Polska stoi otworem dla polakуw szykowanych przez reїym. Jak reaguje blizkie otoczenie na sytuacjк, w jakiej Pani siк znalazіa i czy wszyscy ci, ktуrzy do tej pory deklarowali siк jako przyjaciele, takїe niepolskiego pochodzenia, nadal podtrzymuj№ kontakt z Pani№. Dziкkujк. Aleksander z Witebszczyzny. |
Мае блізкія, маё атачэньне падтрымлівае нашую супольную дзейнасьць, бо ўсё гэта не зьяўляецца маімі поглядамі як прыватнай асобы, гэта погляды людзей, якія многа гадоў працавалі ў Саюзе палякаў, і сёньня гэта нашая супольная пазыцыя: нас хапіла на тое, каб гаварыць праўду, каб змагацца за свае правы, за сваю культурна-асьветную арганізацыю. Маё блізкае атачэньне і калегі, таксама ў Польшчы, падтрымліваюць нас, паколькі нас ня толькі падтрымліваюць Сэйм Польшчы, Сэнат, польскі ўрад. Што датычыць таго—ці гатовая я змагацца да канца і пайсьці ў турму за праўду? Так. |
[ 05/08/2005 18:59 ] |
Шаноуна спадарыня Анжаліка Борыс!
Паважаю вашую мужнасьць, дзякуючы вашым заявам Польша зацiкавiлася падзеямi на Беларусi. Але вашыя праблемы звязаны выключна з рэпрэсiямi супраць усiх дэмакратычных арганiзацый i асобау. Без лiквидацыi дыктатуры ня будзе добра i беларускiм палякам. Цi згодны Вы ?
Адносна абароны . Цi падалi вы заяву у Вярховны суд РБ для абскаржэньня рашэньня Мiнiстэрства юстыцыi?
Вынiк -- вядомы, але лiчу, што гэта зрабiць трэба.
Трымайцеся !
Мы усе разам пераможам !
Наступны прэзыдэнт Беларусi Валеры Грыцук |
Па-першае, усё тут зразумела. Ясна, што сытуацыя скіраваная ня толькі супраць палякаў, але і супраць іншых этнічных супольнасьцяў.
Наконт скаргі ў суд, гэта ня мае сэнсу. Куды абскарджваць, калі людзей сілай выкінулі пры дапамозе міліцыі з Дамоў палякаў. |
[ 05/08/2005 19:19 ] |
Уважаемая Анжелика!Я рад,что в нашей стране есть такие люди,как Вы!Спасибо
Вам за надежду,за веру в лучшее завтра!Скажите,есть ли у нашего поколения шанс жить в стране,которая дружелюбна,а не амбициозно-капризна?Успехов! Жыве Беларусь!!! Сергей Николаевич. |
Мне цяжка на гэта адказаць. Жыцьцё цяпер цяжкае. |
[ 05/08/2005 20:13 ] |
Дзе Вы любіце адпачываць? |
Я вельмі мала адпачываю. За апошнія 10 гадоў я практычна не адпачывала. |
[ 05/08/2005 20:13 ] |
Можна пачуць, што Беларусь - жаночая краіна. Маецца на ўвазе жаночы фактар у палітыцы, уплыве на палітыку, грамадзкае жыцьцё. Ваш камэнтар |
Я - не палітык і ніколі не была ў палітыцы. Так сталася, што мой абавязак цяпер канстатаваць тыя факты, што сёньня адбываюцца. |
[ 05/08/2005 20:14 ] |
Што Вам дапамагае трымацца ў гэтых умовах? |
[ 05/08/2005 20:14 ] |
Якія Вашыя любімыыя польскія і беларускія стравы? |
Я ня маю часу на гатаваньне ежы. Я непераборлівы чалавек, таму ем усё, што мне прыгатуюць. І я ніколі не дзяліла стравы на польскія і беларускія. |
[ 05/08/2005 22:41 ] |
Спадарыня Анжаліка, як вы лічаце, чаму Беларусь сталася адзінай з краінаў-пераможцаў у Другой сусветнай вайне, якая панесла тэрытарыяльныя страты (я маю на ўвазе Беластоцкую вобласць), - прычына ў "кволым" менталітэце самаістасці беларусаў, альбо ў наступальна-актыўным нашых суседзяў? Ці прычына зусім не ў гэтым? (У чым тады?)
Аляксандр |
[ 05/08/2005 22:45 ] |
Як вы лічаце наколькі актуальнай у сённяшнім польскім грамадстве з'яўляецца тэорыя Kresuw Wschodnich?
Дробыш М. |
Усім зразумела, што цяпер "крэсы всходне" - гэта тэрыторыя Беларусі і Ўкраіны. |
[ 05/08/2005 23:13 ] |
Пані Анжаліка, вы напэўна бачыце што з уладай мы знаходзімся ў розных вагавых катэгорыях, і хоць яна незаконная, бо даўно ужо перакрэсліла канстытуцыю, мы не маем ані якіх рэальных шанцаў на перамогу. На што вы разлічваеце ў сваёй барацьбе? Як вы асабіста ставіцеся да Бога і да рэлігіі? Чы лічыце вы нацыянальнай рысай палякаў прагу да вольнасці і справядлівасці?
А Кручкоўскі і Тарзевіч гэта сённяшняе адлюстраванне Плута(Плутовіча) з "Пана Тадэвуша" Міцкевіча.
З павагай пан Марэк Самокар з Ліды. |
Я практыкуючая каталічка. Кожны грамадзянін абавязаны выказваць сваё стаўленьне да ўлады, асабліва ў тых выпадках, калі яна парушае і нішчыць ягоныя канстытуцыйныя правы. Так, я лічу, што адной з нацыянальных рысаў палякаў прагу да вольнасці і справядлівасці. А наконт гэтых спадароў, гэта людзі, якія прадаліся. |
[ 06/08/2005 00:12 ] |
Добры дзень, спадарыня Борыс. Скажыце, калі ласка, чаму столькі сябраў Звязу палякаў супраць Вас? (Яны выступаюць у беларускім тэлебачанні і выказваюць даволі цяжкія абвіненні.) Другое пытанне, якое цікавіць: чаму не бачна ніякай інфармацыі пра тое, як праходзіў з'езд. Уся медыяльная афера, здаецца, пачалася менавіта з таго, як суд не прызнаў вынікі з'езда. Цішыня ў адносінах да гэтай падзеі як быццам кажа, што рашэнне суда не было ідэалагічна матываванае, але праўна правільнае, або неяк аўтаматычна ясна, што гэта наадварот быў ідэалагічны заказ. Хацелася б даведдацца больш. (Мабыць я прапусціў нейкую крыніцу адпаведнай інфармацыі...) Дзякуй. Жадаю поспехаў. |
1) Ім пасуе такая сытуацыя. Яны, відаць, маюць з гэтага нейкую выгаду. 2) Калі хочаце даведацца болей, чытайце польскую прэсу і глядзіце польскае тэлебачаньне. |
[ 06/08/2005 09:09 ] |
Анжаліка, есць звесткi, што "сходы" па вылучэнню дэлегатау на новы з'езд праводзяцца гвалтоуна, людзей на сходы фiльтруе "вертыкаль" Цi прауда гэта? Цi збiраеце вы факты i доказы? Трымайцеся, за вас увесь цывiлiзаваны свет! |
Так, гэта праўда. Мы атрымоўваем лісты. Людзі тэлефануюць. Так, мы зьбіраем гэтую інфармацыю. |
[ 06/08/2005 14:29 ] |
Цi лiчаце Вы сябе пешкай у чужой гульні? |
[ 06/08/2005 15:25 ] |
Так і не зразумеў, чаму ж Міністэрства юстыцыі Беларусі не прызнала вынікі зьезду правамоцнымі. Можа, дадзіце інфармацыю, які повад яны знайшлі? Таксама хацеў бы выказаць падзяку за вашую вытрымку і грамадзянскую пазыцыю. |
Першая падстава, гэта нібыта недэмакратычнасьць зьезду. За тое цяпер, калі людзей гвалтам зганяюць на паўторны зьезд, ён нібыта мае быць дэмакратычным. |
[ 06/08/2005 21:48 ] |
Шаноўная Анжаліка Борыс, як беларус выказваю сваю салідарнасьць з Вамі і іншымі актывістамі арганізацыі, якіх перасьледуюць улады. Пытаньне: якія зараз настроі ў рэгіянальных філіях Саюзу палякаў? Андрэй, Магілёў |
Настроі розныя. Усіх людзей гвалтам прымушаюць браць удзел у паўторным зьедзе, пагражаюць звальненьнем з працы тым, хто адмаўляецца. |
[ 06/08/2005 21:51 ] |
Хотелось бы знать позицию СПБ по Катынскому делу.Издано ли что нибудь на белорусском или русском языках. Поскольку я польским не владею.
С уважением Николай |
Было шмат артыкулаў пра Катынь у Польшчы. Наколькі мне вядома, па-расейску і па-беларуску практычна нічога не выдавалася. |
[ 07/08/2005 07:02 ] |
Шановная Пані Анжэла! У мяне, толькі воднае пытаньне. Адкажыце? Калі Ласка! Што Будзе рабіць Вашае кіраўніцьтва й Сам Саюз, Калі Лукашэнка й яго паплечьнікамі? Будзе ўтвораны "Паралельны" найменны саюз?
А? Вам,Пані Анжэла! Жадаю! Толькі Воднога! Ешчэ Польска ні згінэла! Пукі Мы Жыемы!... |
Час пакажа. Пакуль не магу адказаць на гэтае пытаньне. |
[ 07/08/2005 16:25 ] |
Pawajanaia pani Anjalika, iakim tcinam Vi li4ite mojna pazbegnut palanizacii
belarusau -katalikou.?
Viadoma sto tisia4i belarusou iakia maiuc belarusskia proswistci i belarussau prodkau ale bili hris4ani u kascele " transfarmuiucca" u paliakau.
Geti pratcess ide ujo stagoddi i na Batkaustcine i na emigracii.
Belarus katalik albo uniat stutna peretwaraecca u paliaka.
Skarina, Bagushewitc, Kupala i Kolas bili kataliki i belarusi
Mitckewitca i Kastiushku 9 katalikou belarusau ) zrabili paliakami ?
Palanizacia zausedi bila na Belarusi, i rabilasia iana ne na karistc belarusam. |
Я думаю, што кожны ведаць сам, кім ён ёсьць. Бо нікога сілай нельга перарабіць у паляка і беларуса. Калі людзі пагаджаюцца, каб зь іх сілай рабілі палякаў, беларусаў, расейцаў, то значыць у іх няма сваёй пазыцыі і сваёй нацыянальнай тоеснасьці.
На сёньня няма ніякага канфлікту паміж звычайнымі беларусамі і палякамі ці іншымі народамі. Сёньня ўлада стварае канфлікты. |
[ 08/08/2005 12:20 ] |
Добры дзень, шаноўная спадарыня Анжаліка. У мяне да Вас два лагічна звязанных паміж сабой пытанні. 1. Ці згодныя Вы з такой думкай, што беларускія палякі ў Беларусі з’яўляюцца чымсці большым, чым проста нацыянальнай меншасцю; а менавіта: яны з’явіліся на нашай тэрыторыі не шляхам каланізацыі ці зарабковай дарогай, як гэта здараецца ў выпадку большасці нацыянальных меншасцяў, але ў выніку распаўсюду польскамоўнай культуры на тэрыторыі Вялікага Княства, якое адбывалася ва ўмовах I Рэчы Паспалітай – дзяржаўнага фармавання, якое прызнаецца сёння вядучымі польскімі і беларускімі гісторыкамі за ўнікальнае для Эўропы тых часоў. |
[ 08/08/2005 12:20 ] |
Адпаведна з гэтым нельга параўнаць беларускіх палякаў з, напрыклад, расейцамі ў Латвіі ці тымі ж палякамі ва Францыі, з чаго вынікае і тое, што нельга разглядаць сённяшні канфлікт, як канфлікт між палякамі і беларусамі? (пытанне насунулася ў сувязі з тым, што мінулы старшыня, спадар Кручкоўскі, сцвярджаў пару год таму ў інтервію польскім газэтам пра небяспеку, якую беларускае адраджэнне стварае польскай меншасці, выразна супрацьпастаўляючы палякаў і беларусаў). |
Польская меншасьць у Беларусі зьяўляецца такой самай меншасьцю, як і іншыя. І мае права на павагу да сваіх правоў.
Беларускае адраджэньне ніякай небясьпекі не стварае. Гэта глупства. Я заўсёды была за стварэньне беларускіх школаў. Калі будзе разьвівацца беларуская культура, дык будзе разьвівацца і польская. |
[ 08/08/2005 12:21 ] |
2. Як бы Вы паставіліся да ідэі выступіць разам з вядучымі прадстаўнікамі беларускай нацыянальнай інтэлігенцыі, уплывовымі апазіцыйнымі палітыкамі з заявай аб тым, што канфлікт не з’яўляецца польска-беларускім? Мне здаецца, што гэта было б вельмі сімбалічным актам, асабліва для простых грамадзянаў Польшчы і Беларусі, бо нават у Польшчы, міма заяў вядомых палітыкаў і міністра Ротфэльда, ёсць сілы, якія спрабуюць прадставіць канфлікт, як этнічны. Дзякую за адказы. Антон. |
Я ня ёсьць палітыкам, але я ўжо казала, што тое, што адбываецца з Саюзам палякаў, гэта не этнічны канфлікт. Да ідэі такой заявы я б паставілася пазытыўна. |
[ 08/08/2005 12:25 ] |
Цi падтрымау Вас хто-небудзь з апазыцыi, апроч Маладога Фронту? |
Ведаеце, я ня мела кантактаў з апазыцыяй, таму мне цяжка выказацца на гэтую тэму. |
[ 08/08/2005 12:26 ] |
Пытаньняў няма, толькі пажаданьне моцы і посьпеху |
[ 08/08/2005 12:31 ] |
У якіх краінах вы бывалі? Якая краіна вашая любімая ў Эўропе? |
Была ў Францыі і Італіі, а найлепей люблю Горадню. |
[ 08/08/2005 12:56 ] |
Вы кажаце пра бруд на БТ. Ці вы глядзіце польскія каналы? У мяне іх колькі дзясяткаў і магу зрабіць высновы, што БТ-шны бруд у параўнаньні з польскім -- гэта накрухмаленая сурвэтачка. Прычым, калі беларускія камэнтары тычацца вас асабіста ці польскае палітыкі, дык польскія камэнтары б'юць па беларусах як народзе і Беларусах як краіне. Выдае на тое, што палякам "маленькая пераможная вайна" патрэбная ня менш, чым Пуціну й Лукашэнку. Можа каб кампэнсавацца ў сваіх нацыянальных комплексах?
Заякот |
Беларускае тэлебачаньне гаворыць хлусьню. Польская тэлевізія ня вядзе прапаганды супраць беларускага народу. Наконт палітыкаў я не магу нічога адказаць. |
[ 08/08/2005 13:03 ] |
Няўжо ў Польшчы не разумеюць, што галоўная мэта арганізатараў гэтага канфлікту - ізаляцыя Беларусі, ім патрэбны гэта вакуум.
Адзінае правільнае рашэньне, якае улады Польшчы маглі б прыняць - гэта тэрмінова вярнуць у Менск польскага амбасадара ды уключыць яго ў барацьбу за СПБ. З-за Буга Польшча гэты канфлікт ніколі ня выйграе.
Мацей Б., Менск |
Гэта рашэньне польскага ўраду. Мы ня маем на гэта ўплыву, і я не магу адказваць за тое, што робіць польскі ўрад. Але польскі ўрад заяўляе, што зробіць усё магчымае, каб не ізаляваць простых беларусаў. |
[ 08/08/2005 13:11 ] |
Мы заканчваем канфэрэнцыю. Прыносім выбачэньні, што Анжаліка Борыс не змагла адказаць на ўсе пытаньні з прычыны вялікай занятасьці. Вэб-рэдактар |
Я хацела б падзякаваць за пытаньні на гэтай онлайн-канфэрэнцыі. Важна тое, што людзі цікавяцца нашай справай, бо яна аднабакова падаецца на беларускім тэлебачаньні. Гэта падаюць там, як польска-беларускі канфлікт. Няма ніякага канфлікту паміж палякамі і беларусамі. Ёсьць канфлікт улады, якая хоча зьнішчыць і практычна ўжо зьнішчыла Саюз палякаў, уводзячы міліцыю, выкідаючы людзей сілай з Дамоў палякаў, не ўпускаючы іх туды і змушаючы людзей браць удзел у келейным зьезьдзе. |
|
|